Justitie in Nederland krijgt het snel drukker met de bestrijding van cybercriminaliteit. In Oost-Nederland pakte het Openbaar Ministerie vorig jaar 45 internetmisdaadzaken op. Daarbij gaat het om DDos-aanvallen en hacken, zei hoofdofficier John Lucas van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eerder in deze krant. ,,Cybercrime vraagt echter een hele andere aanpak. Het kan zijn dat iemand op een zolderkamertje in ons gebied achter zijn computer zit, maar dat de server in Afghanistan of Pakistan staat en iemand in Zuid-Amerika wordt afgeperst. Daar moeten we grote stappen in gaan zetten om überhaupt greep op deze materie te krijgen.’’ Bewijzen Tijd om tevreden achterover te gaan leunen is er niet, beseft de politie. ,,We zijn een organisatie die in staat is gebleken om de traditionele criminaliteit aan te pakken, maar nu zullen we ons moeten bewijzen op cybergebied’’, zei hoofdcommissaris Oscar Dros van de politie Eenheid Oost eerder. Om de bestrijding van cybercriminelen eenvoudiger te maken zijn er sinds deze maand nieuwe richtlijnen ingesteld voor officieren van justitie. Die moeten het makkelijker maken om een straf te bepalen voor vergrijpen als diefstal via internetbankieren. Ook wordt de strafmaat voor zaken als inbreken in een computeraccount met het wachtwoord van een ex-geliefde, of diefstal van gegevens van bedrijven, bijvoorbeeld door een ex-werknemer, duidelijker. Tot nu toe keek de officier van justitie bij het opleggen van de straf naar de geleden schade, of er slachtoffers waren en naar eventuele jurisprudentie. 2,5 miljoen delicten In 2016 vonden naar schatting 2,5 miljoen cybercrimedelicten plaats waar Nederlanders naar eigen zeggen slachtoffer van waren. Het gaat om identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude, hacken en cyberpesten. Ruim een kwart (27 procent) van deze delicten werd gemeld bij de politie of andere instanties, zo blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor. Malafide webshops Bij de politie kwamen door aangiften honderden online webshops aan het licht. Soms worden websites van bestaande winkels tot in detail gekopieerd om consumenten op te lichten. Dat blijkt uit jaarcijfers van de politie. In 2017 werd in 438 gevallen actie ondernomen tegen malafide webwinkels, een jaar eerder gebeurde dat nog 35 keer.